از خاک تا ساختار: راهنمای جامع برای فونداسیون سازه های ال اس اف

ساخت استراکچر ال اس اف  در سال های اخیر به دلیل مزایای بی شماری که نسبت به روش های سنتی ساختمان دارد، محبوبیت قابل توجهی به دست آورده است. قبلاً به طور کلی با مراحل اجرای سازه ال اس اف آشنا شدیم. یکی از جنبه های حیاتی سازه های ال اس اف سیستم فونداسیون است که نقش مهمی در پایداری و طول عمر کلی ساختمان دارد؛ در این مقاله می‌خواهیم دقیق‌تر و تخصصی‌تر با اجرای پی در سازه ال اس اف آشنا شویم. قبل از اینکه به نحوه اجرای فونداسیون بپردازیم، بهتر است ابتدا با خود فونداسیون و تاریخچه آن آشنا شویم.

"فونداسیون چیست؟

فونداسیون، یا به اصطلاح ادبیات فرانسه  Fondation، نوعی سازه است که برای تحمل بارهای ساختمانی و تقسیم بارهای ناشی از سازه، در داخل زمین ایجاد می‌شود. فونداسیون در واقع مهم‌ترین نقش را در ایستادگی ساختمان به عهده دارد و از ریزش ساختمان جلوگیری می‌کند.

فونداسیون بارهای مختلفی که بر ساختمان و سازه وارد می‌شوند را دریافت کرده و آن‌ها را به زمین زیرین به گونه‌ای منتقل می‌کند که ساختمان در حالت عمودی و پایدار باقی بماند. برای طراحی بنای ال اس اف باید بعد از بازدید از زمین مورد نظر، برای ساخت فونداسیون، نقشه و پلانی دقیق از ساختمان تهیه کرد.

انتخاب و در نظر گرفتن جذابیت‌های بصری محیط، توجه و اجرای ضوابط و مقررات معماری و ساختمانی، دکوراسیون و معماری داخلی بنا، توجه به خواست کارفرما و در نظر گرفتن اقامت دائمی یا موقتی در ویلا از جمله مواردی هستند که باید به آن‌ها دقت کرد.

سازه‌های ال اس اف به علت سرعت و سهولت ساخت در دنیا مورد توجه بسیاری قرار گرفته‌اند. در این نوع سازه، بارهای بنا روی دیوارها وارد می‌شود و به همین خاطر نیاز به ستون نیست. فونداسیون در سازه‌های ال اس اف به دلیل وزن سبک ال اس اف نسبت به ساختمان‌های سنتی، بسیار سبک‌تر هستند.

 

"ملاحظات کلیدی برای فونداسیون سازه های ال اس اف

هنگام طراحی فونداسیون برای سازه های ال اس اف، چندین فاکتور کلیدی وجود دارد که باید در نظر گرفته شود:

ظرفیت تحمل بار: ساختمان‌های ال اس اف معمولاً سبک‌تر از همتایان بتنی یا فولادی خود هستند، اما فونداسیون

همچنان باید بتواند وزن سازه و همچنین هرگونه بار اضافی مانند برف، باد یا نیروهای لرزه‌ای را تحمل کند.

شرایط خاک: نوع و کیفیت خاک در محل ساختمان می تواند تاثیر زیادی بر طراحی فونداسیون داشته باشد. عواملی مانند ظرفیت باربری خاک، میزان رطوبت و پتانسیل نشست باید به دقت ارزیابی شوند.

عمق یخبندان: درمناطقی با آب و هوای سردتر، فونداسیون باید به گونه ای طراحی شود که زیر خط یخبندان گسترش یابد تا از بالارفتن و آسیب به سازه جلوگیری شود.

مقاومت در برابر خوردگی: مصالح فونداسیون مورد استفاده در ساخت و ساز ال اس اف، مانند فولاد یا بتن، باید در برابر خوردگی مقاوم باشند تا از دوام طولانی مدت سازه اطمینان حاصل شود.

 

"انواع فونداسیون در ال اس اف 

دو نوع پی رایج در ساخت و ساز اس اف مورد استفاده قرار می گیرد، از جمله:

دال بتنی: یک گزینه ساده و مقرون به صرفه برای مناطقی با شرایط خاک پایدار و دارای زهکشی خوب.

پی های شمعی: شمع های رانده شده یا حفاری شده که وزن ساختمان را به لایه های عمیق تر و پایدارتر خاک منتقل می کند، مناسب برای مکان هایی با خاک ضعیف یا فعالیت لرزه ای بالا.

 

دال بتنی

یا اسلب بتنی یک عنصر ساختاری مسطح و افقی ساخته شده از ترکیب بتن و آرماتور است که معمولا به عنوان پایه (فونداسیون) یا سیستم‌های کف‌سازی و سقف در صنعت ساختمان استفاده می‌شود. این محصول یک سطح جامد و صاف را فراهم می‌کند که می‌توان سازه‌ها را بر روی آن ساخت. دال‌های بتنی به دلیل استحکام و دوام بالا به طور گسترده در ساخت‌و‌سازهای مسکونی، تجاری و صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

پی های شمعی

شمعها اعضایی از جنس فولاد ، بتن ، بتن مسلح ، و چوب می باشند که در صورت مناسب نبودن ظرفیت باربری زمین برای استفاده از شالوده های سطحی ، از آنها برای ساخت شالوده های عمیق ( شالوده های شمعی ) استفاده می شود . وقتی که لایه یا لایه های فوقانی خاک دارای قابلیت فشردگی زیاد و یا خیلی ضعیف باشند ، به طوری که نتوان از شالوده سطحی برای توزیع بار ساختمان استفاده کرد ، شالوده های شمعی برای انتقال بار به لایه تحتانی محکمتر و یا سنگ بستر مورد استفاده قرار می گیرند. وقتی که بستر سنگی و یا لایه محکمتر تحتانی در عمق معقولی از سطح زمین قرار نداشته باشد ، از شمع برای انتقال تدریجی بار استفاده میشود . در این حالت ، بیشتر مقاومت شمع از طریق نیروی اصطکاک بین سطح تماس شمع و خاک ( مقاومت جلدی ) تامین میشود . اگر شمع ها تحت تاثیر نیروی افقی قرار گیرند ، در حالی که هنوز قابلیت حمل بار های قایم را دارا هستند ، می توانند به وسیله خمش ، نیرو های افقی راحمل نمایند . این وضعیت اغلب در شالوده سازه های حایل خاک که وظیفه آنها مقاومت در مقابل فشار جانبی خاک است و یا ساختمان های بلند که تحت تاثیر نیروی باد یا زلزله قرار دارند ، پیش می آید .


"روش اجرای پی در سازه ال اس اف

در ساخت سازه‌های ال اس اف، ابتدا شالوده یا فونداسیون به شکل نواری یا گسترده اجرا می‌شود. داخل آن، رول‌بولت‌ها یا پیچ‌های انتظار به شکل میلگردی در فواصل معین (بسته به نوع بولت‌ها، از 20 سانتی‌متر تا 240 سانتی‌متر) قرار داده می‌شود. شالوده طوری طراحی می‌شود که تمامی بارهای وارده را به شکل صحیح انتقال دهد.

ابعاد شالوده معمولاً به نوع و ارتفاع ساختمان، مقدار بار وارده به ساختمان و ظرفیت باربری خاک بستگی دارد. طبق محاسبات کارشناسان، به دلیل سبکی وزن سازه‌ها در ساختمان‌های کوتاه ‌مرتبه و تک‌طبقه، نیازی به مسلح کردن پی ساختمان نیست. اما در ساختمان‌های دوطبقه یا بیشتر، پی ساختمان کاملاً مسلح می‌شود.

در رابطه با اجرای شالوده، هیچ‌گونه محدودیتی در رابطه با توپوگرافی، جنس و شیب زمین وجود ندارد و در هر شرایطی قابل اجرا است. بعد از اجرای فونداسیون، تمامی سطح توسط عایق‌های رطوبتی ایزوله می‌شود.

فونداسیون سازه ال اس اف به صورت گسترده بوده و نسبت به بناهای فلزی و بتنی کم‌حجم‌تر هستند. برای جلوگیری از تماس بتن با زمین، از لایه پلی‌اتیلن یا سایر ایزولاسیون‌ها مانند ایزوگام استفاده می‌شود. این کار باعث می‌شود که در صورت مرطوب شدن بتن ال اس اف در آینده، روی لایه محافظ اثر خورنده نداشته باشد.

پس از اجرای فونداسیون، باید نقشه‌های اجرایی را با فونداسیون مطابقت داد و اندازه‌ها را دوباره بررسی کرد. در صورت مشاهده تغییر در اندازه‌ها، باید اندازه‌ها را بر اساس ابعاد فونداسیون تنظیم کرد و کات ‌لیست‌ها را نیز بر اساس ابعاد فونداسیون تهیه کرد.

 

نصب و راه اندازی مناسب و توجه به جزئیات هنگام ساخت فونداسیون سازه های ال اس اف بسیار مهم است که شامل موارد زیر می باشد:

  • اطمینان از آماده سازی و تسطیح دقیق سایت
  • آرماتوربندی مناسب و عمل آوری بتن
  • قرار دادن و لنگر انداختن دقیق سازه ال اس اف
  • سیستم های ضد آب و زهکشی موثر

 

با پیروی از این متدها، فونداسیون های ال اس اف می توانند پی های پایدار، بادوام و استوار برای سازه های ال اس اف شما فراهم کنند.


سخن پایانی

فونداسیون جزء حیاتی هر سازه ال اس اف است و طراحی و ساخت آن باید به دقت مورد توجه قرار گیرد تا از یکپارچگی و عملکرد کلی ساختمان اطمینان حاصل شود.
متخصصین ساخت و ساز با درک عوامل کلیدی و انتخاب بهترین نوع پی برای سازه ال اس اف، می توانند پروژه های با کیفیت بالا و قابل اعتماد را ارائه دهند.

 

۰
از ۵
۰ مشارکت کننده